Het verschil tussen suikerontharing en harsen
Het ontharen met suikerpasta’s wordt vaak ook suikerharsen of sugar waxing genoemd. Body Sugaring (de officiële Engelse term) is een manier van ontharen met suikerpasta die op 100% natuurlijke basis is en dus biologisch en duurzaam. De techniek is anders dan harsen en de ingrediënten ook. Vandaar dat suikerharsen eigenlijk niet bestaat en je dus in principe ook geen opleiding sugar waxen kunt volgen, want suiker is geen hars, het is een pasta van suiker, water en vaak ook citroen. Het heeft qua samenstelling dus niets overeen met hars.
Bij body sugaring oftewel suikerontharing worden de haren met de haargroeirichting mee verwijderd in tegenstelling tot harsen. Hierdoor kan je het haar beter uit de follikel verwijderen en breekt het haar ook niet of minder snel af. Omdat je tijdens het harsen het haar altijd tegen de haargroei richting in verwijderd, wordt het haar met kracht achterover de follikel uit getrokken .Het haar breekt daarom makkelijker af en de follikel mond scheurt minuscuul in omdat deze iets uit elkaar getrokken wordt. Dit, in combinatie met de warmte van de hars, kan vaak een branderig gevoel veroorzaken dat nog enige tijd blijft. Hars kan daarnaast aan levende huidcellen blijven kleven, wat ook branderigheid en roodheid kan veroorzaken tot uren na de behandeling. In principe maak je kleine schaafwondjes die je wellicht niet met het blote oog ziet, maar wel zeker voelt. De huid blijft ook langer rood hierdoor. De chemicaliën die in hars zitten kunnen na het ontharen een reactie veroorzaken in de vorm van ontstekingen. Als dan de huid zichzelf gaat herstellen en dus nieuwe huidcellen aanmaakt, kan de follikel mond hierdoor verstopt raken en gaan de nieuwe haartjes ingroeien. Ze kunnen dan niet door de follikel mond naar buiten.
Suikerpasta’s zijn wateroplosbaar en kunnen daardoor niet aan levende huidcellen blijven kleven. Je kunt meerdere malen over hetzelfde oppervlak heen gaan zonder schade aan de huid aan te brengen. Ook kan sugaring geen verbranding veroorzaken daar de pasta’s maximaal tot 35 graden worden opgewarmd. Warm je ze per ongeluk te veel op, dan zal je de pasta niet met je vingers kunnen pakken omdat deze te heet is. In dat geval ga je dus ook niet beginnen met behandelen. Body sugaring is dus een hele veilige manier van ontharen.
Een verder, een toch wel belangrijk verschil tussen suikerontharing en harsen, is het product gebruik. Bij harsen dien je constant nieuw product te pakken, telkens als je het product aan hebt gebracht op de huid en weer verwijderd, gooi je het product weg en kan deze dus niet meer opnieuw gebruikt worden. Dit resulteert in relatief veel product verbruik per behandeling. Hars mag dan goedkoper zijn in aanschaf, het is uiteindelijk duurder in gebruik. Dit komt omdat bij suikerontharing maar 1 keer product gepakt wordt. De suikerpasta kan enorm veel haar opnemen en je gebruikt constant hetzelfde balletje. In principe kan je dus met 1 balletje suikerpasta een heel lichaam ontharen, uitzonderingen zoals extreme overbeharing uitgelaten.
In vergelijking is suikerontharing dus goedkoper in gebruik, beter voor de huid en het milieu en veiliger doordat het geen verbranding of littekens kan veroorzaken. Doordat het wateroplosbaar is bespaar je je ook nog eens veel tijd met het opruimen bij knoeien en blijven er geen resten achter op de huid. Als je knoeit op handdoeken of hoezen, lost de suiker vanzelf op in de wasmachine en resten die op de grond of het werkblad vallen veeg je schoon met een natte doek. Zo houdt je ook meteen je verwarmer heel schoon, gewoon met een natte poetsdoek. Je hebt geen chemicaliën nodig zoals bij hars, om resten op te kunnen ruimen of weg te kunnen poetsen.
Bij body sugaring dien je wel een goede cursus te volgen, de techniek aanleren en goed beheersen duurt iets langer dan bij harsen.
Body Sugaring
Het traditionele body sugaring is al een eeuwenoude methode. Als je deze techniek wilt leren werk je met pasta’s die veelal zijn gebaseerd op glucose, fructose en sucrose. Deze suikertypen zijn monosachariden en disachariden, veelal de bij ons bekende suiker die we dagelijks in onze voeding gebruiken en fruitsuiker. Met dit type suiker kan een basispasta worden gecreëerd, die naar wens harder of zachter is.
Deze pasta’s dien je op te warmen tot ze net zo vloeibaar zijn als honing. Je werkt met spatel en strips of je kiest voor de traditionele body sugaring methode. Je pakt dan een balletje tussen je vingers en dient deze te blijven draaien tussen vingers en duim. Telkens als je de pasta hebt opgebracht en verwijderd van de huid, dien je weer een balletje te draaien. Deze manier van ontharen is erg intensief voor de gewrichten van de therapeut.
De pasta neemt de haren en tevens dode huidcellen op. Een nadeel is dat de pasta hierdoor wat harder wordt en mogelijk niet meer uitstrijkbaar is. Het wordt dan intens om de behandeling nog verder af te maken of er dient een nieuw balletje te worden gepakt.
De reden waarom een professional toch weer voor harsen kiest komt dan ook vaak doordat de gewrichten pijn gaan doen en er in verhouding veel kracht gebruikt dient te worden.
Daar hebben wij de oplossong voor gevonden.
Candying
Candying is de nieuwste manier van suiker ontharen. Dit doe je met gepatenteerde Skin Candy xylitol pasta’s. Xylitol is een ander type suiker. de moleculaire structuur is anders dan bij welke suiker ook. Dit maakt xylitol zoeter en het heeft meer kleefkracht. Daarnaast is het antibacterieel, schimmelwerend en alkaliserend. Het behoudt dus de Ph waarde van de huid. Xylitol bevordert de aanmaak van filagrine proteïne, een eiwit in de huid die ervoor zorgt dat het vocht wordt vastgehouden. Het werkt ook nog eens verzachtend en gaat dus roodheid tegen. Candying is dus naast haarverwijdering tegelijkertijd huidverzorging. De huid is gehydrateerd en zacht na de behandeling. De roodheid die ontstaat na de ontharing met onze methode is binnen no time verdwenen. Er is geen beschadiging aan de huid en de pijn is direct weg.
Candying mag je zelfs toepassen bij een huid met droge eczeem of psoriasis. Door het hydraterende effect zal deze huid ook zachter aanvoelen. Het geneest deze aandoeningen echter niet. Onze natuurlijke verzorgingsproducten voor thuisgebruik, die xylitol bevatten, kunnen wel verzachting bieden.
Het effect dat xylitol heeft op de pasta zelf is ook heel positief. De pasta is namelijk door de toevoeging van dit natuurlijke ingrediënt heel flexibel en daardoor is het niet per se nodig om ze op te warmen. Je kan ze op lage temperatuur gebruiken en de pasta blijft op de vingertoppen zitten. Je hoeft geen balletje meer te draaien. Dit bespaart veel discomfort in de gewrichten. Tevens kan je nog sneller werken en de pasta blijft zijn flexibiliteit houden gedurende de gehele behandeling. Bij de zachtere premium pasta’s is het zelfs zo, dat de flexibiliteit alleen maar beter wordt tijdens het behandelen.
Door het volgen van een cursus en ook daadwerkelijk te oefenen zal je sneller en rustiger kunnen ontharen dan met hars. Voor de klant zal het ook veel aangenamer zijn.